Skip to main content

Spindeltrapper i ultra højstyrkebeton til prisvindende kæmpedomicil

Danish Crown

Danish Crown

Byggeår

2020-2023

Arkitekt

CEBRA

Entreprenør

Raundahl & Moesby A/S

Ingeniør

Søren Jensen

Bygherre

Danish Crown

Et behov for mere plads og sammenhold

Da Danish Crown stod over for behovet for mere plads og et ønske om at samle medarbejdere, der tidligere var spredt på flere lokationer, opstod ideen om at skabe et nyt hovedkontor i Randers. Den nye bygning, der spreder sig over 13.000 kvadratmeter og nu samler over 900 ansatte, er blevet et flot eksempel på bæredygtig arkitektur og et moderne arbejdsmiljø.

 

Et markant træk ved det nye byggeri er hovedindgangen. Tre fløjbygninger er nemlig blevet sammenkoblet på den ene side for at skabe en stor og imponerende hovedindgang, der også fungerer som et samlingspunkt. Dette store centrale rum er forbundet til resten af byggeriet gennem trapper i ultra højstyrkebeton (UHPC) og broer.

 

Danish Crown har modtaget Randers Kommunes Arkitekturpris for 2023 for det nye hovedkontor.

Elegante spindeltrapper i ultra højstyrkebeton

Den store centrale hovedplads eller atriummet, der udgør domicilets hjerte og samlingspunkt for medarbejderne, byder velkommen med en elegant spindeltrappe i UHPC fra Hi-Con, der strækker sig over to etager. I kantineområdet, som også ligger i atriummet, finder man ligeledes en enetagers spindeltrappe i UHPC. Disse spindeltrapper forbinder hovedpladsen vertikalt med arbejdsområderne på tværs af etagerne og spiller en vigtig rolle i at forbinde og facilitere dynamikken mellem domicilets forskellige etager.

Arkitektens ønske og fokus for den store spindeltrappe var at finde en slank og let trappeløsning, der ville fungere optimalt som den primære forbindelse mellem bygningens etager. Samtidig skulle løsningen ikke hindre udsynet ud gennem de store glaspartier, der spænder mellem de tre primære bygningslængder. Denne udfordring blev elegant løst med en spindeltrappe i UHPC.

 

I vores søgen efter en trappe der løser både et slankt design og giver et godt flow mellem etagerne kom vi forbi Hi-Cons reference på spindeltrapper i højstyrkebeton. Ved at bruge dette system, hvor trinene i højstyrkebeton er spændt fast til en central søjle, undgås behovet for den ydre vange, der findes i traditionelle trapper, hvilket gør trappen lettere at se på.” – Toke Valum, Principal Constructing Architect, ICT and BIM Manager, CEBRA

 

Begge de to spindeltrapper er lavet med en etagehøjde på 4,0 meter og er udført i lysegrå UHPC CRC i2® med glat overflade. De har ensartede stigninger og grund.

 

Trappe 1: Diameter Ø 8,0 m, kerne 0,6 m, 46 trin/stigninger på ca. 166 mm.

Trappe 2: Diameter Ø 8,0 m, kerne Ø 0,6 m, 23 trin/stigning på ca. 166 mm.

Foto: Christensen Photography
Gennem samarbejde med Hi-Con og deres underleverandør af stålværnet, lykkedes det at skabe en central trappe, der sikrer et godt flow og samtidig fungerer som et designelement, der ikke kompromitterer udsigten fra bygningen.

Toke Valum,
Principal Constructing Architect, ICT and BIM Manager, CEBRA

Et fokus på bæredygtighed

Byggeriet er ikke kun blevet en fysisk ramme for arbejde, men også et udtryk for bæredygtighed og miljøbevidsthed. Domicilet er certificeret til DGNB Guld Hjerte, hvilket ikke blot viser, at der har været et skarpt fokus på bæredygtighed i selve byggeriet, men også på arbejdsmiljøet. Hver detalje i bygningen er nøje gennemtænkt, og materialerne er valgt med øje for langvarig holdbarhed.

Hi-Con's bidrag til domicilet omfatter ikke kun imponerende design, men også en langsigtet tilgang til materialevalg. UHPC har en levetid på over 100 år, hvor der ikke er behov for vedligeholdelse eller udskiftning, hvilket resulterer i lavere levetidsomkostninger. Dette sikrer også langvarig komfort for Danish Crowns medarbejdere.

Et andet vigtigt aspekt, der understøtter Danish Crowns fokus, er materialebesparelse. På grund af UHPC’ens ekstreme styrke og tæthed er det muligt at fremstille en rigtig slank konstruktion, hvilket igen fører til et behov for mindre materiale sammenlignet med tilsvarende elementer i almindelig beton. For Danish Crown støttede en UHPC-løsning projektets fokus på ressourceeffektivitet og miljø i forhold til, hvad projektet ville have opnået med altaner i almindelig beton.

Du kan læse mere om ultra højstyrkebeton og bæredygtighed her:
Foto: Christensen Photography

Vi står klar til at hjælpe dig med dit projekt

UDFYLD FORMULAREN NEDENFOR OG VI KONTAKTER DIG

FÅ ADGANG TIL VORES SENESTE PROJEKTER OG RESSOURCER - TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV I DAG!