Skip to main content

Hvorfor UHPC?

Fordi alle har brug for fibre

Fordi alle har brug for fibre

Ultra High Performance Concrete (UHPC) er en type af beton, hvoraf Hi-Con anvender sin egen udgave, nemlig CRC. CRC står for Compact Reinforced Composite og blev oprindeligt udviklet og patenteret i 1986 af Hans Henrik Bache på Aalborg Portland – verdens første UHPC. CRC har en meget høj trykstyrke – vi har typisk gennemsnitsstyrker omkring 165 MPa i vores produktion – men da styrken ikke er særlig afgørende i de fleste af vores projekter, angiver vi ofte en lavere styrke som vores karakteristiske værdi. Den høje styrke kommer af en meget tæt matrice med lav porøsitet, og denne tætte matrice er vigtig for at give en ekstremt god holdbarhed og dermed levetider på over 100 år – selv i havmiljø eller hvor konstruktionerne er udsat for kraftig frost.

Vi har desuden et stort indhold af stålfibre i vores CRC, der giver os den ønskede sejhed. Dette betyder, at vi kan anvende tætliggende armering uden at få revner. CRC kan betegnes som både en højstyrkebeton og en fiberbeton. Vi bruger betegnelsen UHPC for at signalere, at vi udnytter en række andre egenskaber end blot styrke. Traditionel fiberbeton er kun armeret af fibrene, mens vi bruger fibre som ”sekundær” armering. Fibrene sikrer revnekontrol og de er vigtige for at styre vores nedbøjninger, mens vi benytter traditionel armering til at sikre konstruktionernes bæreevne. 

Hvorfor UHPC?

De bedste egenskaber fra to verdener

UHPC ligner beton og opfører sig som beton, men mht. egenskaber er UHPC en mellemting mellem stål og beton. I forhold til beton har UHPC – og i vores tilfælde CRC – en væsentligt højere styrke både i tryk og træk. Derudover har det en større holdbarhed, der betyder at der kan anvendes dæklag på 10-15 mm på armeringen, bedre forankring og en bedre slidfasthed. I forhold til stål har CRC en densitet på ca. en tredjedel, en bedre holdbarhed, en væsentligt bedre brandmodstand og der kan udføres mere robuste ”svejsninger”.

Så hvorfor UHPC? Når du anvender UHPC i dit byggeprojekt, tilbydes du en lettere og slankere løsning, end du vil opleve med traditionel beton. Samtidig kan du undgå komplicerede samlinger. Hvis du overvejer UHPC kontra stål, så tilbyder UHPC en vedligeholdelsesfri løsning samt en brandsikker konstruktion, der kan formes og designes uden begrænsninger. Sammen gør vi drømme til virkelighed.

Hvorfor UHPC?

Materialets egenskaber

Vær kreativ og lad dig ikke begrænse af, hvad du er vant til at kunne designe og forme med almindelig beton. I mange tilfælde kan CRC i2® bidrage med meget mere til udtrykket af dine elementer. 

Vores elementer i CRC i2® har en meget lang holdbarhed. Den lange holdbarhed og levetiden på +100 år kan vi opnå pga. den meget tætte matrice og lave porøsitet i vores materiale. 

Når du anvender CRC i2® i dit byggeri, kan du forvente elementer med et lavt vedligehold. Ligesom almindelig beton, kan elementer i CRC i2® over tid udvikle en belægning af alger, begroning eller smuds, som alt sammen kan vaskes ned. Denne form for patinering har ikke betydning for elementets konstruktive funktion. Det betyder, at der ikke er nogle konstruktive vedligehold at tage hensyn til, når du anvender vores materiale og du skal derfor ikke forvente en udskiftning af elementerne indenfor +100 år - heller ikke i havmiljøer, hvor elementerne udsættes for ekstreme forhold.  

Vores elementer bliver fastgjort ved hjælp af mange forskellige montageprincipper - nogen gange endda ved hjælp af et mix af forskellige metoder. Uanset montageprincip, kan du være sikker på, at vi finder frem til den optimale løsning for netop dit byggeprojekt. 

CRC i2® er ligesom beton et brandsikkert materiale. Gennem årene har vi udført en række brandtest af vores materiale, som du kan læse mere om på vore blog.

Når vi støber vores elementer, anvender vi et meget tyndt dæklag, hvilket gør det muligt at støbe slanke elementer. Det er derfor ikke materialet i sig selv, men den mindre mængde materiale, vi anvender i vores støbninger, som afføder de meget slanke og lette elementer. Denne egenskab gør det muligt at fremstille enormt store elementer og du skal derfor ikke være bange for at drømme stort. Lad dig ikke begrænse af hvad du tror, er en uopnåelig vision. I mange tilfælde er det i højere grad selve bygningen, regulativer eller andre faktorer, der begrænser størrelsen og mulighederne, og ikke selve materialet, CRC i2®. Har du en storslået vision, kan vi hjælpe dig med at realisere denne.

På grund af en meget tæt matrice og en lav porøsitet, besidder vores materiale CRC i2® en enorm trykstyrke. En styrke der er højere end både almindelig beton, fiberbeton og højstyrkebeton. Vores trykstyrke er typisk 165 MPa i vores produktion. 

Ved montering af løsninger fra Hi-Con, bruges der mindre kraner sammenlignet med traditionel beton. Dette gør montage både lettere og hurtigere.

Skal dit næste projekt være i UHPC?

Vil du vide mere om vores materiale?

Kontakt