Skip to main content

14.06.2020 - Videncenter

CRC vs CRC i2

CRC vs CRC i2

I vores tidligere blogindlæg (Verdensførende inden for UHPC) beskrev Bendt hvordan Hi-Cons UHPFRC-materialeplatform, også kaldet CRC (Compact Reinforced Composite) startede. Han nævnte også nogle af de mange grunde til at benytte dette gamle, men veldokumenterede og velprøvede materiale – herunder det paradoks, der ligger i at tilstræbe at være mellem de førende indenfor innovative anvendelser af beton, samtidig med at vi bruger dette "gamle" materiale, der blev patenteret helt tilbage i 1986.

Baggrunden for at vi alligevel har en vis succes på dette område – trods den lidt selvmodsigende påstand, kræver en smule forklaring, som vi vil prøve at give i dette indlæg.

Hi-Con blev grundlagt som en klassisk - men innovativ – produktionsvirksomhed, der primært sælger og fremstiller altaner og trapper i UHPC til det danske marked.

I 2009 blev Hi-Con – som en stor del af byggemarkedet – ramt af den finansielle nedgang, og det gav grundlag for en ændring af strategien og visionen for Hi-Con. Vi ønskede mere fokus på innovation, eksempelvis med afsætning af vores eksisterende produkter på nye markeder, men også med nye produkter til både gamle og nye markeder. Denne proces, der skal medvirke til at gøre os mindre sårbare for nedgang på enkelte markeder, er stadig i gang nu 11 år efter. 

Det betød også, at grænserne for at anvende det originale CRC®-materiale blev udfordret, og derfor blev materialet ”opdateret”. Den nyeste udvikling inden for tilsætningsstoffer og superplaster skulle udnyttes, men samtidig var det vigtigt, at tidligere dokumentation og erfaring forblev gyldig, så derfor blev alle ændringer grundigt testet og valideret.

Denne nye generation blev døbt "CRC i2®", som siden begyndelsen af 2015 har været navnet på den forbedrede CRC-generation, og det materiale der bliver brugt til de fleste produkter hos Hi-Con. 

i 2011 deltog Hi-Con i et udviklingsprodukt, der sigtede mod at producere hybrid vindmølletårne. Dette projekt venter stadig på at finde sin konklusion - men på baggrund af dette udviklingsarbejde lancerede Hi-Con i 2016 CRC i3®, der er en mere bæredygtig version af i2. 

CRC i3® er specielt designet til brug i større elementer, hvor der er plads til grovere tilslag. I3 forøget stivhed og lavere svind og krybning, men udviser den samme sejhed og holdbarhed som CRC i2®. i3 er bl.a. blevet brugt til Catharina broen i Holland. 

Et andet produkt baseret på CRC® er vores CRC JointCast®. CRC JointCast blev udviklet i 80'erne og blev bragt på markedet i 1995 - på det tidspunkt som "Densit JointCast".

CRC har en ekstremt god forankringsevne og CRC JointCast® er en tørmørtel, der kan anvendes til pladsstøbte samlinger, idet der kun skal tilsættes vand og fibre. Som nærmere beskrevet i indlægget CRC JointCast - Joints that are small, strong and simple anvendes CRC JointCast til at "lime" elementer sammen –elementer der kan være i almindelig beton eller i UHPC. Med meget små samlinger kan der opnås en styrke og stivhed, som om de færdige byggerier var støbt uden samlinger. CRC JointCast har eksempelvis været benyttet på Catherina broen fra Holland vist ovenfor - eller til specielle trapper som Per Aarsleff trappen. 

Hos Hi-Con har vi ambitioner om fortsat at udforske grænserne indenfor UHPC's potentiale – og her er det gode samarbejde med byggeriets aktører ofte med til at udfordre os.

I den sammenhæng forventer vi, at CRC-familien fortsætter med at vokse. Endnu et eksempel på det var en opgave, hvor vi i slutningen af ​​2016 støbte en række unikke bænke designet af Zaha Hadid til Winton Gallery Science Museum i London. Til denne opgave anvendte vi en CRC i4, specielt udviklet til ikke-bærende konstruktioner.

Vi udfordrer dig til at komme med en idé til det næste trin i CRC-udviklingen.


Tak fordi du læste indlægget.

Se flere indlæg på vores blog her: 

https://hi-con.blog/

Vil du vide mere omkring ultra højstyrkebeton?

Udfyld formularen og vi ringer dig op