HVAD ER ULTRA HØJSTYRKEBETON?

 

Der kan være mange forskellige grunde til at vælge ultra højstyrkebeton (UHPC) til sit projekt – og siden du er landet på denne side har du sikkert allerede gjort dig dine overvejelser. Men før vi præsenterer nogle af argumenterne for at anvende ultra højstyrkebeton, er der et andet spørgsmål vi er nødt til at adressere: Hvad er ultra højstyrkebeton?

 

Ultra højstyrkebeton (UHPC) – er en betegnelse, der første gang blev anvendt midt i 90’erne. Hvor der i 70’erne og de tidlige 80’ere havde været meget fokus på højstyrkebeton – hvor trykstyrke blev anset for den væsentligste egenskab – var der efterhånden i midten af 80’erne en erkendelse af, at andre egenskaber end trykstyrken ofte kunne være vigtigere – eksempelvis en rimelig trækstyrke eller en ekstremt god holdbarhed. Det førte til, at der ofte blev anvendt betegnelsen HPC – High Performance Concrete – i stedet for HSC – High Strength Concrete. HPC kunne være specielt sammensat med henblik på specielle krav – fx stor stivhed eller en høj tøjningskapacitet.

 

I 90’erne dækkede betegnelsen HPC efterhånden over et meget bredt spektrum af forskellige betontyper, og derfor blev betegnelsen UHPC taget i anvendelse for at markere en ekstra stærk og sej beton – typisk med trykstyrker over 150 MPa og et fiberindhold der kunne give en sej konstruktion. 

 

Du kan læse mere om ultra højstyrkebeton i linket nedenfor:

 

Hvad er ultra højstyrkebeton?

UHPC CRC

UHPC-overflade

HVORFOR ULTRA HØJSTYRKEBETON?

 

Det var en længere indledning om hvad ultra højstyrkebeton er. Nu kan vi så vende tilbage til spørgsmålet: Hvorfor ultra højstyrkebeton?

 

Ultra højstyrkebeton ligner beton og opfører sig som beton, men mht. egenskaber er ultra højstyrkebeton en mellemting mellem stål og beton. I forhold til beton har ultra højstyrkebeton – og i vores tilfælde CRC – en væsentligt højere styrke både i tryk og træk, en større holdbarhed, der betyder at der kan anvendes dæklag på 10-15 mm på armeringen, bedre forankring, en bedre slidfasthed osv. I forhold til stål har CRC en densitet på ca. en tredjedel, en bedre holdbarhed, en væsentlig bedre brandmodstand og der kan udføres mere robuste ”svejsninger”. Det betyder, at er man fuldt tilfreds med en løsning i enten stål eller beton, er der måske ikke noget at hente ved at anvende ultra højstyrkebeton. Men er der noget man er lidt utilfreds med, kan der sagtens være noget at hente ved at overveje ultra højstyrkebeton – eksempelvis ved at gøre sin betonkonstruktion lettere og slankere eller ved at undgå komplicerede samlinger – eller i forhold til at erstatte sin stålkonstruktion med en vedligeholdelsesfri og brandsikker konstruktion i CRC.

 

Det har været en længere historie, hvor vi har listet en række grunde til at vælge ultra højstyrkebeton, men i sidste ende må vi erkende, at vi ikke kan svare på hvorfor netop DU skal vælge ultra højstyrkebeton. For at hjælpe med det svar er det nødvendigt med oplysninger om dit konkrete projekt, men hvis du kan stille med de oplysninger – og forklare noget om de overvejelser og udfordringer du har – vil vi meget gerne hjælpe dig med at besvare spørgsmålet netop i dit tilfælde.

 

 

Har du flere spørgsmål om vores materiale?

Tøv ikke med at kontakte en af vores dygtige specialister.

 

Du kan kontakte os her

LÆS MERE OM ULTRA HØJSTYRKEBETON

Er du interesseret i at vide, hvordan ultra højstyrkebeton kan bruges i dit projekt?

 

UDFYLD FORMULAREN OG VI KONTAKTER DIG