SKÆRPEDE KRAV OG HØJERE FORVENTNINGER

 

Fra 1. juli 2025 bliver klimaambitionerne i den danske byggebranche endnu mere konkrete. Her træder nye krav i kraft, da der er truffet en politisk beslutning, om ændringer til Bygningsreglementet (BR18), som skærper grænserne for byggeriets CO₂-aftryk. Det betyder, at branchens aktører får et større ansvar for at tænke bæredygtighed ind i hele projektets livscyklus – fra de første skitser til afleveret byggeri.

 

De kommende krav understreger behovet for præcis dokumentation, tidlig planlægning og bevidste materialevalg.

 

I denne artikel giver vi dig overblikket over de nye krav, og viser, hvordan du som professionel i byggeriet kan navigere i dem med de rette materialevalg og planlægning.

HVAD ÆNDRER SIG MED DE NYE REGLER?

Kilde: Byg og Bæredygtighed, 2025

HVAD BETYDER DET FOR DIG?

 

For arkitekter betyder det, at designbeslutninger får en endnu større betydning for byggeriets klimaaftryk. Valg af materialer, elementtykkelser og konstruktionstyper skal nu dokumenteres med en livscyklusvurdering (LCA), som viser projektets samlede klimapåvirkning. Her handler det om at tænke smart og vælge løsninger, der både er æstetisk stærke, klimamæssigt passer ind under de nye regler og er holdbare.

 

Entreprenører får tilsvarende et ansvar for at sikre, at selve byggeprocessen lever op til de nye krav. Det handler blandt andet om transport, maskinanvendelse, strømforbrug og generel ressourceudnyttelse på byggepladsen. Samtidig skal der leveres præcis dokumentation for både byggeprocessens og bygningens samlede udledninger.

HVORDAN KAN UHPC GØRE EN FORSKEL?

The Line

Altangange fra Hi-Con, The Line

HVOR MEGET CO2 UDLEDER ELEMENTER I UHPC?

 

Vores seneste EPD (Environmental Product Declaration), udarbejdet i samarbejde med FORCE Technology, dokumenterer en CO₂-udledning på ca. 1.050 kg CO₂e pr. m³ for vores altaner i UHPC CRC i2-beton i faserne A1-A3 (cradle-to-gate).

 

Det vigtigste i en sammenligning er dog belastningen pr. funktionsenhed, fx pr. m² altan. For en typisk altan eller altangang i UHPC, med en gennemsnitstykkelse på 80 mm, svarer det til en belastning på ca. 84 kg CO₂e pr. m² i faserne A1-A3.

 

Vi har for nylig udviklet CRC i3, og faktisk også en variant kaldet i3b, hvor cementindholdet er reduceret med 30 %, sammenlignet med vores CRC i2. En EPD for denne UHPC-type er på vej, men vi forventer en lavere CO₂-belastning takket være det reducerede cementindhold. Samtidig giver det mulighed for slankere elementer, da CRC i3b er både stærkere og stivere end CRC i2.

 

Med en gennemsnitsstyrke på omkring 190 MPa og et E-modul på ca. 55 GPa vil en typisk altantykkelse på 80 mm kunne reduceres til 70-75 mm, hvilket bidrager til en yderligere besparelse pr. m².

 

Du kan downloade vores fulde EPD for altaner og få flere detaljer om CO₂-udledningen her.

KUN EN DEL AF ALTANEN SKAL MEDREGNES

 

Ifølge byggereglementet kan altaner og altangange medregnes i bygningens areal med kun 25 % af altanens areal. I flere tilfælde betyder det, at altanen "hviler i sig selv" og ikke belaster resten af bygningen. Det kan derfor være en stor fordel at integrere altaner og altangange i dit byggeprojekt. Og hvis vi samtidig kan reducere belastningen yderligere, kan der endda være mulighed for, at store altaner bidrager til at aflaste bygningens øvrige konstruktion.

 

Du kan læse mere om det her:

 

Skal altaner medregnes i byggeriets CO2-belastning?

TIDLIG PLANLÆGNING ER AFGØRENDE

 

Som med alt andet i byggeriet gælder det, at jo tidligere man tænker klimakravene ind i projektet, desto bedre og mere effektive løsninger kan man finde. Ved at inddrage Hi-Con i de tidlige faser af projektet, både ved nybyg og renovering, kan vi hjælpe med at optimere designet, vælge de rette løsninger til dit projekt og levere dokumentation, der understøtter en god LCA.

 

Samtidig gør vores præfabrikerede elementer det muligt at minimere spild og sikre en høj grad af kontrol på byggepladsen. Det er en fordel for både den projekterende og den udførende.

 

Nysgerrig på vores produkter? Så find vores udvalg her.

 

KONTAKT OS FOR RÅDGIVNING

 

Hos Hi-Con har vi mange års erfaring med at levere UHPC-løsninger til byggerier med fokus på klima og kvalitet. Vi tilbyder rådgivning om både materialevalg, dimensionering og klimaoptimering, så dine projekter lever op til de skærpede krav. Vores løsninger er allerede en del af mange forskellige byggerier, lige fra DGNB Guld-certificerede projekter til renoveringer og træbyggeri, og vi deler gerne vores viden og erfaringer med dig.

 

Ønsker du sparring om, hvordan du bedst forbereder dit projekt til de kommende klimakrav, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi hjælper gerne, også i de tidlige faser.

LÆS MERE OM ULTRA HØJSTYRKEBETON

Er du interesseret i at vide, hvordan ultra højstyrkebeton kan bruges i dit projekt?

 

UDFYLD FORMULAREN OG VI KONTAKTER DIG