Skip to main content

10.12.2020

CRC JointCast - Samlinger som er små og stærke, men enkle!

Som en producent af præfabrikeret elementer er det meget vigtigt for os, at have en god løsning til at forbinde elementerne på. Samlingerne skal være korte, enkle og mindst have en styrke svarende til de elementer, der er forbundet sammen. 
Dette giver os mulighed for at opdele strukturen i mindre dele på den måde, hvilket giver mest mening med hensyn til transport, montering og håndtering på stedet og på fabrikken, samt med hensyn til at reducere omkostningerne ved formerne. Eksempler er komplicerede trapper som f.eks. Per Aarsleff eller projekter som Catharinabroen, hvor elementstørrelse blev valgt uden begrænsninger.

Til trappen blev lige ø16 mm stænger forbundet med en 100 mm samling og til Catharina-broen blev der anvendt en 550 mm samling til ø25 mm stænger.

 

CRC jointcast1  CRC Jointcast2
Spindelsetrappe under installation -
og efter..

 

CRC Jointcast3  CRC Jointcast4
Catharinabroen – klar til støbning af samlingspunkter, og i sidste fase billede:[Gerda van Ekris]

 

CRC JointCast - en tørmørtel, der anvendes på stedet

Dette er muligt ved hjælp af CRC JointCast - en tørmørtel svarende til CRC i2®, som vi bruger på fabrikken. CRC JointCast fås i små poser, så kun vand og stålfibre skal tilføjes, når mørtel blandes på stedet. Fiberindholdet i CRC JointCast er lidt højere end i vores andre blandinger for at sikre, at vi kan opnå fuld forankring med en laplængde på 5-10 bar diametre. Denne kombination af et meget højt stålfiberindhold, der giver sejlhed og høj trækstyrke med en beton, der er stærk og har tæt pakning med meget fine partikler, sikrer fremragende binding til armeringsjern. Da styrkeudviklingen er meget hurtig (120 MPa på 3 dage), er det ofte muligt at have fuld kapacitet på et led på få dage.

 


Tidlige applikationer

CRC JointCast blev dokumenteret i slutningen af ​​firserne og begyndelsen af ​​halvfemserne, og de første ansøgninger blev gennemført i 1995. Den første store ansøgning var 2 nye bygninger til Aalborg Universitet (i alt 15.000 m2), hvor CRC JointCast blev brugt til at forbinde flade plader, så det færdige system fungerede som en kontinuerlig pladestøbning på stedet. Andre anvendelser var til broer, til udvidelse af søjler og bjælker, tilslutning af forskydningsvægge eller blot til reparation eller eftermontering. Da fugerne er små, var kun 3 m3 CRC JointCast nødvendig for at tilføje en ekstra bane til en 100 meter bro i et projekt i Odense, Danmark. Broforbindelserne blev videreudviklet i et projekt på Chalmers University, hvor samlingerne blev designet til let at blive forseglet i bunden. Samlingsbredden i testene var 100 mm - nominelt - for ø16 mm søjler, men skødlængden i nogle af testene var så lav som 65 mm. Også i disse tests blev fuld kapacitet opnået - og i begge tilfælde blev leddet designet til at være mindst lige så stærkt som de elementer, der var forbundet.

CRC Jointcast5

En konventionel samling ovenpå - og CRC-samling nedenunder


CRC JointCast
- tilsyneladende en velbevaret hemmelighed!CRC JointCast har været tilgængelig på markedet siden 1995 - men bortset fra de tidligere nævnte anvendelser, er hovedanvendelsen i dag faktisk på vores egne produkter. Det har været svært at pege på de områder, hvor et materiale af denne type giver størst fordel, så det bruges i øjeblikket til at forbinde trapper, broer og store bjælker og søjler, men som nævnt mest til vores egne projekter. Andre kunne være tilbøjelige til at tro, at det er fordi vi ønsker at holde kendskab til denne type samlinger for os selv - for at give en konkurrencemæssig fordel i vores projekter, men det er ikke tilfældet - vi er bare ikke særlig gode til at markedsføre og sælge CRC JointCast! En del af udfordringen er at identificere byggesystemer eller projekter, hvor denne type samlingssystemer kan være til gavn for entreprenører og præfabrikerede producenter ved at gøre installationen lettere og det endelige produkt mere holdbart. Dette kan dog ændre sig, hvis nogle af de metoder, der er udviklet i Nordamerika til broer, opfanges i Europa. 
I Nordamerika er der produceret mere end 130 broer med denne type samlingssystemer i løbet af de sidste 7-8 år, og Ben Graybeal og hans gruppe ved Federal Highway Administration har offentliggjort omfattende emner om feltstøbte UHPC-forbindelser mellem præfabrikerede broelementer: 
Fordelene ved dette system vil forhåbentlig også blive anerkendt til projekter i Europa - i sidste ende - og når de gør det, vil vi være klar med det perfekte samlingsmateriale - og vi vil sørge for, at det ikke er nogen hemmelighed :-).

Kunne du tænke dig at læse flere blogindlæg, hvor vi går i dybden med UHPC?

Du kan se vores blog lige her:
https://hi-con.blog/