Skip to main content

15.10.2020 - Bæredygtighed

CRC i2® applikationssager - Bæredygtighed

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I forhold til forskellige projekter er et tilbagevendende spørgsmål, hvor bæredygtig CRC i2® er, ofte efterfulgt af en anmodning om en miljøvaredeklaration eller EPD. Årsagen til, at dette ikke "bare" er tilgængeligt på Hi-Cons hjemmeside, er, at det ikke giver mening at sammenligne det miljømæssige "footprint" ved at producere en kubikmeter CRC i2® sammenlignet med en kubikmeter konventionel beton - fordi de bruges på helt forskellige måder.

For det første er der krævet meget mindre CRC i2® for at producere elementer med sammenlignelig ydelse, f.eks. 10 m² altan, på grund af styrke og smidighed. Derfor, selvom UHPC'er inklusive CRC i2® indeholder mere cement pr. m³ end konventionel beton (cement er den vigtigste kilde til CO2-emissioner fra beton), er nettoresultatet, at der anvendes mere eller mindre af den samme mængde cement pr. m² altan eller andet element:

Case sustainability 02 - 1920px

For det andet holder CRC i2®-elementet over 200 år uden strukturel vedligeholdelse ...

...for det tredje har CRC i2®-baseret løsninger i de fleste tilfælde andre fordele, såsom færre lastbiler, der er nødvendige til transport, mindre støttebeslag, brug af mindre kraner under installation, bedre koldbrobrug på grund af lavere kræfter osv.

 

Derfor er der ikke meget fornuft i at sammligne materialerne på volumenbasis 1:1. 

 


Et eksempel på, hvordan CRC i2® bidrager til at skabe bæredygtige løsninger, er infrastruktur - mere specifikt chikaner og andre former for fartløsninger.

 


Chikaner, hastighedshindringer og andre trafikregulerende vejinstallationer bygges normalt på stedet eller er fremstillet af konventionel præstøbtbeton og anbragt i forberedte huller i vejbelægningen. Dog er de svære at holde, ​​især i kolde lande, hvor der regelmæssigt anvendes vejsalt, og hullerne i vejbelægningen gør det dyrt at flytte dem, når trafikstrømmen skal ændres - og dette indebærer ekstra arbejde med maskiner , udlægning af asfalt osv.

 


Hi-Con har produceret tynde, men stærke chikaner til placering oven på brolægningen i Brønderslev kommune. Vægten holdes så lav som muligt, både for at gøre dem lette at flytte og spare ressourcer. Da der er minimalt vedligehold, og kan holde iover 200 år, har kommunen brug for relativt færre, som de derefter kan genbruge efter behov. De holdes også lave i højden for at gøre det muligt for store transportbiler at køre over dem uden ekstra midlertidige rater på hver chikane. Dette resulterer i færre brug af ressourcer.

Case sustainability 04 - 1920px

Case sustainability 03 - 1920px

/Chikaner ved Hjallerup, Brønderslev kommune

I fremtiden forventer vi et stigende krav til "The Life Cycle Analysis" (LCA) af Cradle-to-Cradle-vurderingerne af potentielle projekter og arbejder i øjeblikket på, hvordan man bedst kan udføre disse.

Vi håber, du fandt det interessant. Vi vil løbende opdatere flere eksempler på, hvordan de unikke egenskaber ved CRC i2® kan bruges til at realisere unikke projekter. 


Tak fordi du læste indlægget.

Se flere indlæg på vores blog her: 

https://hi-con.blog/