Skip to main content

24.01.2024 - Et fokus på innovation

Hvad er ultra højstyrkebeton CRC i3?

Hvad er ultra højstyrkebeton CRC i3?

En branche i konstant udvikling

I en tid præget af usikkerhed, stigende byggekrav og øget miljøbevidsthed, er byggebranchen konstant under udvikling for at imødekomme nye udfordringer. I takt med ændringer i branchen, innovation og et større ansvar for fremtiden, har Hi-Con taget et skridt videre med udviklingen af ultra højstykebeton CRC i3. Dette materiale repræsenterer et fremskridt i vores bestræbelser på at kombinere innovative egenskaber med øget miljøfokus for at skabe en funktionel løsning til nutidens og fremtidens byggeprojekter.

Hvad er ultra højstyrkebeton?

Ultra højstyrkebeton (UHPC) er en type beton, der kategoriseres med et styrkeinterval på mellem 130-200 MPa, hvilket adskiller denne type fra andre betoner såsom fiberbeton og højstyrkebeton, som har et styrkeinterval på mellem 50-90 MPa.

Hos Hi-Con anvender vi vores egen generation af UHPC, nemlig CRC, der har en meget høj trykstyrke på omkring 165 MPa. Den høje styrke skyldes en meget tæt matrice med lav porøsitet, hvilket er vigtigt for at give materialet ekstremt god holdbarhed og levetider på over 100 år.

CRC i2, som er vores forbedrede og grundigt testede CRC-materiale, har været mest brugt til produktion og udvikling af produkter.

 

Hvad er så UHPC CRC i3?

CRC i3 er Hi-Cons nyeste generation af ultra højstyrkebeton. Materialet blev oprindeligt udviklet med et ønske om at skabe en matrice, der havde nogle lidt andre egenskaber og var specielt egnet til større konstruktioner end CRC i2. Det, der i dag adskiller CRC i3 fra CRC i2, er brugen af større kornstørrelser og en reduceret mængde mørtel – og dermed mindre cement.

Det første projekt, hvor CRC i3 blev anvendt i en større skala, var på Catharina-broen i Holland. Her blev det tydeligt, at CRC i3 har en mindre CO2-belastning end CRC i2, hvilket er en væsentlig årsag til, at vi har intensiveret udviklingsarbejdet med materialet og ønsker at se det mere udbredt anvendt i vores fremtidige produktion og udvikling.

Catharinabroen, Holland.

Hvorfor bruger man ultra højstyrkebeton?

Når du anvender UHPC CRC i dit byggeprojekt, tilbydes du en lettere og slankere løsning end med traditionel beton. Materialet har desuden bedre holdbarhed, hvilket betyder, at der anvendes et dæklag på 10-15 mm på armeringen, der er bedre forankret og betonen har bedre slidstyrke. Samtidig kan du undgå komplicerede samlinger. Hvis du overvejer UHPC kontra stål, tilbyder UHPC en vedligeholdelsesfri løsning samt en brandsikker konstruktion, med frihed i formbarhed og design.

 

Hvornår bruger man så UHPC CRC i3?

CRC i3 har allerede vist sit værd i flere projekter, herunder Catharinabroen i Holland i 2016, men ønsket er, at materialet skal anvendes i de fleste områder og produkter, hvor vi tidligere har anvendt CRC i2. Årsagen hertil er de forbedrede egenskaber som højere stivhed og styrke, samt den reducerede miljøpåvirkning, som brugen af materialet kan medføre. Eftersom materialet har større tilslag end CRC i2, vil der stadig være nogle projekter, hvor der er behov for meget slanke elementer eller et specielt design, hvor vi vælger at støbe nogle elementer i CRC i2.

Videre udvikling af materialet

CRC i3 er designet med blik på fremtidens byggeri, hvor det står stærkt med sin unikke kombination af innovative egenskaber og målet om at påvirke miljøet mindre end CRC i2. Dette materiale er ikke blot en løsning på nutidens byggetekniske udfordringer, men er også udviklet med ambitionen om at være en ideel løsning for fremtidens byggeudfordringer.

Selvom et øget fokus på miljø er en høj prioritet for os, er det essentielt, at vi ikke går på kompromis med de egenskaber, som er grundigt dokumenteret i vores ETA. CRC i3 er omfattet af vores ETA, hvilket også muliggør CE-mærkning af altaner fremstillet med dette materiale. På trods af, at vi allerede har gennemført omfattende tests, der dækker trykstyrke, bøjningsstyrke, sejhed og kloridindtrængning, arbejder vi på yderligere eksperimenter med materialet. Disse vil blive udført som en del af et igangværende testprogram, hvilket sikrer kontinuerlig forbedring og opretholdelse af vores højeste standarder.

Er du interesseret i at vide, hvordan ultra højstyrkebeton kan bruges i dit projekt?

UDFYLD FORMULAREN NEDENFOR OG VI KONTAKTER DIG

Videncenter

LÆS MERE OM ULTRA HØJSTYRKEBETON

FÅ ADGANG TIL VORES SENESTE PROJEKTER OG RESSOURCER - TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV I DAG!