Skip to main content

26.01.2023 - Har du tjekket din altan fornylig?

50.000 danske altaner i fare for forfald

50.000 danske altaner i fare for forfald

Altaner har været en vigtig del af danske bygninger i generationer, og er vigtige for både ejere og beboere. De giver mulighed for at nyde udendørsområderne og til at slappe af. Men desværre kan altaner også være en kilde til fare, især når de er gamle og i dårlig stand. Altaner med skjulte stålprofiler er en særlig type altan, hvor der nu opleves stor fare for gennemtæring og sammenbrud. Det er derfor vigtigt at der arbejdes proaktivt for at vedligeholde og udskifte altanerne - for at opretholde sikkerheden til både ejere og beboere.

 

Løbende kontrol af altanerne er nødvendigt

Altaner med skjulte stålprofiler, også kendt som altaner med udliggerjern, er en almindelig type altan, der blev bygget i Danmark fra omkring 1900 og frem til 1960'erne. Disse gamle altanerne er nu i fare for forfald. En rapport fra Teknologisk institut fra 2021 estimerer, at der kan være helt op til 50.000 af disse altaner i Danmark.

  • Du kan læse rapporten fra det Teknologiske institut her

 

 

Altaner med skjulte stålprofiler og synlige skader, før og efter renovering. 

 

De bærende stålprofiler i altaner med udliggerjern er skjult i konstruktionen, hvilket kan gøre det svært at opdage gennemtæring. Problemet er at der i dag ikke findes en tilsynsordning med altanerne, og det er derfor op til ejerne eller boligforeningerne selv at udføre kontrol og vedligehold på deres altaner. En del af altanerne er allerede under udskiftning eller planlagt udskiftning, da gennemtæring er blevet opdaget. Ved at udføre løbende vedligehold og kontrol af disse altaner med udliggerjern, kan man forebygge og udskifte altanerne, frem for først at udskifte dem når uheldet er ude.

 

Ansvaret for eventuelle skader ender hos bygningsejer

I 2020 kom fem unge mennesker alvorligt til skade i Kolding, da en altan kollapsede under dem. Skaderne på udliggerjernene var årsagen til ulykken. Spørgsmålet var, om ejeren af ejendommen var ansvarlig for skaderne og de fem personers kvæstelser. Ejeren mente, at han ikke var ansvarlig, da skaderne på udliggerjernene ikke var synlige. Retten i Kolding kom dog til en anden konklusion, da der var synlige skader på altanen.

 

Sagen og den øgede opmærksomhed på vedligehold og kontrol af altaner kan få stor betydning for bygningsejernes ansvar i fremtiden. Med den viden og fokus, der er på tilsyn og vedligehold af altaner i dag, er det ikke længere en undskyldning for ejere at undlade at tage ansvar for deres bygninger. Det er derfor vigtigt at både bygherre og boligforeninger er obs. på eventuelle skader altanerne kan have. 

 

Hvordan kan du tjekke altanerne?

Kontrollen af altanerne kan foregå ved at inspicere hver enkel altan for tegn på skader. Faresignalet for altaner med udliggerjern er især revner i belægningen, både over- og underside, og begyndende udtrækninger og udposninger i belægningen. Det kan også være afskalninger, løs puds, nedbrudte belægninger, misfarvninger på murværket, osv. I kan selv stå for at inspicere altanerne løbende, men er du i tvivl eller oplever du at standen er dårlig, anbefales det at få lavet kontrol af altanerne, for at komme gennemtæringer og farlige altaner i forkøbet.

 

MinRådgivning kan hjælpe med faglig rådgivning om dine altaners tilstand, løbende altaneftersyn, sikkerhedstjek og tilstandsrapporter på altaner med skjulte stålprofiler.

  • Du kan læse mere om din altansikkerhed her

 

Sikre dine altaner med ultra højstyrke beton

Når det kommer til at sikre eller skifte altaner med skjulte stålprofiler, kan ultra højstyrkebeton (UHPC) være en ideel løsning. Materialet har en høj styrke, som gør det muligt at fremstille enormt slanke elementer, er modstandsdygtig over tid og materialets frie formbarhed gør det ideelt til renovering af bevaringsværdige bygninger, hvor udtrykket skal være tro mod bygningens oprindelige arkitektur.

  • Du kan lære mere om UHPC her

 

Hos Hi-Con har vi erfaring med at udskifte altaner på eksisterende bygninger – inklusive altaner med skjulte stålprofiler. Vores specialister hjælper gerne med at finde den bedste løsning for din bygning, og sørge for at altanerne overholder myndighedernes krav.

 

Herunder finder du en case, hvor Hi-Con har leveret 250 altaner til en fredet bygning, hvor der var skjulte stålprofiler.

  • Bevaringsværdigt udtryk med moderne krav kunne ses i Hi-Cons projekt ved Volden

Har du lyst til at vide mere?

Udfyld formularen for neden og vi kontakter dig!