Skip to main content

14.02.2023 - Rotterdam

SAWA: 90% træ og altaner i slank UHPC

SAWA: 90% træ og altaner i slank UHPC

SAWA-bygningen er et innovativt projekt, der er fuldt dedikeret til bæredygtighed, energineutralitet, cirkularitet, biodiversitet og inklusivitet. Med en modulær hovedstruktur i krydslamineret tømmer (CLT) og slanke altaner i ultra højstyrkebeton (UHPC) kombinerer den innovative bygning varmen og skønheden i træ med styrken og holdbarheden af UHPC.

Et nyt landemærke inden for bæredygtig arkitektur

SAWA-bygningen, beliggende i Lloydkwartier i Rotterdam, er et nyt landemærke inden for bæredygtig arkitektur. Med 90% af strukturen lavet af CLT er den 50 meter høje bygning et godt eksempel på, hvordan innovative byggematerialer kan anvendes til at skabe smukke, innovative og miljøvenlige bygninger.

 

Brugen af CLT i byggeri er blevet populært på grund af dens styrke, bæredygtighed og alsidighed. Materialet består af savet og limet træplanker, hvor hvert lag er orienteret vinkelret på det foregående. Ved at samle trælagene i vinkelrette retninger opnår panelet strukturel stivhed i begge retninger. På denne måde opnår materialet stor træk- og trykstyrke, hvilket gør det til et ideelt valg til både store og mindre byggeprojekter.

 

Bygningens forpligtelse til bæredygtighed og CO2-reduktion har ført til den modulære hovedstruktur, der er lavet af CLT og som er synlig i mange dele af bygningen. Dette valg af materiale er ikke kun i overensstemmelse med bæredygtighedsmålene, men det er også kendt for at være et letvægtsmateriale. Den lette vægt præsenterede imidlertid en udfordring, da det kom til at forankre altanerne til strukturen ved hjælp af traditionel beton. Som et resultat krævede designet af altanerne en løsning, der kunne imødekomme vægtbegrænsningerne, samtidig med at det var kompatibelt med CLT-strukturen og det bæredygtige fokus.

©Mei architects and planners

Et behov for UHPC-altaner

SAWA-bygningens struktur og ambitioner resulterede i UHPC-altaner fra Hi-Con, et innovativt materiale, der tilbyder et let, stærkt og holdbart alternativ til traditionel beton. Sammenlignet med traditionel beton sparer UHPC op til 50-60% i vægt, hvilket gør det til et ideelt materiale til brug i kombination med CLT. Beslutningen om at bruge UHPC-altaner til SAWA-bygningen var en game-changer, og det markerede det første storskala-projekt, hvor UHPC-altaner blev kombineret med en CLT-struktur.

 

Hi-Con vil producere i alt 238 altaner og en spektakulær svalegang mellem de to dele af SAWA-bygningen, alt sammen lavet af UHPC. På trods af brugen af beton til altanerne er den samlede brug af stål og beton i bygningen minimeret og i overensstemmelse med bygningens bæredygtighedsambitioner.

 

Læs mere om miljøfordelene ved UHPC her:

Bæredygtighed
Valget faldt på Hi-con til produktionen af svalegangen og altanerne da de stemmer overens med Sawas ambitiøse bæredygtighedsmål om at minimere brugen af råmateriale. Dette valg af design benytter 50% mindre beton end andre mere konventionelle løsninger

Robert Platje,
Associate Partner of Mei Architects and Planners

Prisvindende samarbejde

Designholdet bag SAWA-bygningen, bestående af Mei Architects and Planners, Pieters Bouwtechniek og Era Contour, arbejdede tæt sammen med Hi-Con for at designe altanerne. Den største udfordring var at finde en måde at begrænse vægten af altanpladerne, samtidig med at de stadig blev understøttet af de træbaserede konsoller. Brugen af UHPC til altanerne løste ikke kun denne udfordring, men det skabte også en iøjnefaldende æstetik. UHPC-materialet var designet til at ligne træ med en struktur og naturlig farve, som komplementerede CLT-strukturens varme og naturlige udseende.

 

Bygningen, der nu også kaldes "den sundeste bygning i Holland", har allerede vundet flere arkitekturpriser, selv før konstruktionen startede i første kvartal af 2022.

 

Vi vil snart dele flere detaljer med dig om det imponerende CO2-reduktionspotentiale, der kan opnås gennem brugen af Hi-Cons UHPC-altaner i kombination med CLT-strukturer.

Ønsker du mere information?

Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig for en uforpligtende snak.