Skip to main content

06.04.2022 - Rotterdam

SAWA: 90% træ og altaner i slank UHPC

SAWA: 90% træ og altaner i slank UHPC

Det nye boligbyggeri Sawa i beboelseskvarteret Lloydkwartier i Rotterdam (NL) er dedikeret til reducering af CO2 aftryk, energi neutralitet, cirkularitet, biodiversitet og rummelighed. Det kom derfor ikke som en overraskelse at SAWA bygningen, også kaldet 'den sundeste bygning i Holland', allerede har vundet op til flere arkitektur priser, før bygningen overhovedet er sat igang (Q1, 2022). Brugen af stål og beton er minimeret. Ikke desto mindre er altanpladerne lavet af beton eller bedre: slankt ultra højstyrke beton (UHPC) fra Hi-Con.  

Bæredygtigheds ambitionerne for den 50-meter høje SAWA bygning har resulteret i en modulær hovedstruktur i CLT (krydslamineret tømmer), som er gjort så synligt som muligt. 

I forhold til beton, er CLT meget let. For let til at kunne fastsætte altaner i traditionelt beton på det. Fordi altaner i træ ikke var en løsning, faldt valget på UHPC altaner. Dette sparer 50-60% vægt i forhold til almindeligt beton. 

 

Sawa er det første store projekt, som kombinere UHPC altaner med CLT struktur. I alt kommer Hi-con til at producere 238 altaner samt en spektakulær gangbro som forbinder to dele af bygningen. 

 

Altanernes design er lavet i tæt samarbejde/ konsultation med Mei architects and planners, Pieters Bouwtechniek (som også er den primære konstruktionsingeniør for SAWA) og Era Contour. 

Den største udfordring var at begrænse vægten af altanpladerne på grund af den relativt lave løfteevne(?) af de træ konsoller som støtter dem. Betonet har også et træ look, i farve og i struktur. 

Vi vil snart kunne fortælle mere om hvilke ambitiøse CO2 besparelser du kan opnå med UHPC altaner fra Hi-con i kombination med CLT strukture. 

Valget faldt på Hi-con til produktionen af svalegangen og altanerne da de stemmer overens med Sawas ambitiøse bæredygtighedsmål om at minimere brugen af råmateriale. Dette valg af design benytter 50% mindre beton end andre mere konventionelle løsninger

Robert Platje,
Associate partner of Mei architects and planners

Vil du vide mere?

Udfyld vores kontaktformular nedenfor, og vi vil fortælle dig om mulighederne i UHPC